Vinnare av CEATEC 2016 Innovation Award

Vinnare av CEATEC 2016 Innovation Award

ceatec-2016[CEATEC 2016] Varje år försöker företag komma med nya och spännande produkter som de hoppas kommer att förändra världen. Men konkurrensen är hård vilket innebär att det som ett företag tyckte var en bra idé, skulle kunna trumpas av ett företag med en ännu större idé. Under de senaste åren har Innovation Awards delats ut på CEATEC för produkter / framsteg inom teknik som har ansetts vara, innovativa, och 2016 är inget undantag.

Hälsa & hushåll & Grand Prize-vinnare: Fujitsu

fujitsu-retissa-2Fujitsu är vinnaren i kategorin Health & Household samt Grand Prize med Retissa smarta glasögon. Glasögonen är egentligen inte nya och vi har sett företaget gå runt i tekniken tidigare. Om du lär dig mer om detta för första gången är målet med Retissa riktat till användare med dålig syn. Genom att använda lasrar kommer glasögonen att kunna projicera en bild direkt i din näthinna, vilket ger ett mer högteknologiskt alternativ till traditionella glasögon.

Transport: Panasonic

panasonic-touch-roterandeUnder kategorin transport är vinnaren Panasonic med sin pekskärm med roterande kontroller. Många bilinfotainmentsystem kan vara lite svåra att använda, vad med att pekskärmar inte är tillräckligt känsliga, eller som ni kan föreställa er svårt att navigera medan du kör. Panasonic visade hur de lyckades blanda en kapacitiv pekskärm med fysiska vridreglage så att när du kör kan du vrida på rattarna som ett sätt att navigera på skärmen.

Smart community: 4R Energy

4r-frihet4R Energys frihet vinner för kategorin Smart Community. Medan solpaneler och hembatterier kan bidra till att minska vårt koldioxidavtryck, är den genererade energin till största delen för oss själva. Freedom-projektet tar den idén, förutom att den utvidgar den till hela samhället och därmed förvandlar en gemenskap till ett virtuellt kraftverk där energi genereras och delas.

Digital avbildning: VRC

vrc-body-scan-3För kategorin Digital bildbehandling, VRC: s Shun’X 3D-kroppsskanner tar priset. Medan det finns olika 3D-kroppsskannrar där ute på dagens marknad, skiljer sig Shun’X från konkurrenterna genom att erbjuda snabbare skanner. Företaget kan skryta med att det tar cirka 4 sekunder att slutföra en skanning, och hela bilden kan bearbetas och genereras på under tre minuter.

Mobil teknik: DJI

dji-osmo-mobilDJI kan vara känd som en tillverkare av drönare, men i år på CEATEC har företaget vunnit Innovation Award under Mobile Technology-kategorin med sitt Osmo Mobile gimbal. Detta är en gimbal avsedd för smartphones där det hjälper videografer att skapa stabiliserade videofilmer på sina telefoner. Den medföljande appen kan också spåra ansikten såväl som en persons hela kroppen.

Hemmabio: Aromajoin

aroma-join-1Aromajoin tar hem segern i denna kategori. Företagets produkt, Aroma Shooter, skapades ursprungligen som ett sätt att ge dofter till användarna hemma och titta på TV, vilket ger dem en extra dimension av fördjupning. I år återvände företaget med en mindre version kallas Aroma Shooter Mini som kan bäras runt halsen och en messenger-app som låter dig skicka andra Aromajoins kunder dofter genom emojis / klistermärken.

Komponent: Panasonic

panasonic_flex_batt_1Det ser ut som Panasonic har gett sig ytterligare en vinst, och den här gången är det i kategorin Komponenter. På CEATEC i år visade företaget en flexibelt och böjbart li-ion-batteri. Med tanke på att li-ion-batterier är kända för att explodera när de är skadade, är en flexibel version som kan böjas utan skador utan tvekan ett stort framsteg, särskilt inom wearables där flexibilitet är nyckeln.

Programvara: NEC

nec-säkerhetNEC kommer att gå bort som vinnare för programvarukategorin med sin Säkerhetsvaktens supportlösning. Kroppskameror är inte precis nya, men det som NEC har föreslagit är ett system som kan strömma livevideo till HQ, och där videon också automatiskt kan justera sig baserat på omgivningen, som om den är mörk. Det finns också ansiktsigenkänning och när ett ämne har identifierats kan säkerhetsvakter meddelas på sina smartklockor.

Industriell design: Honda

honda-variabel design-plattformFör kategorin Industrial Design går priset till Honda för deras variabla designplattform. Detta koncept har funnits ett tag, men om du hör om detta för första gången handlar det i princip om att skapa skräddarsydda transportsystem för olika behov. Den har en kärna, men utsidan är det som gör det anpassningsbart där ett skal kan skapas för äldre, för föräldrar med två barn, för hemleveransändamål, för offentlig sektor och så vidare.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om CEATEC och Ceatec 2016.