Virtual Reality används för att fånga fler nazistiska krigsförbrytare

Virtual Reality används för att fånga fler nazistiska krigsförbrytare

Bildkredit - Christof Stache / AFP / Getty Images

Bildkredit – Christof Stache / AFP / Getty Images

Virtuell verklighet kan användas för alla möjliga saker, som att spela spel, titta på film, göra konst, medicinska procedurer, och nu verkar det som om virtuell verklighet också kan användas för att lösa brott. Över i Tyskland har myndigheter utnyttjat tekniken för att fånga och lagföra de senaste överlevande nazistiska krigsförbrytarna.

Hur fungerar detta? I grund och botten med VR-teknik tillät det att en 3D-version av Auschwitz koncentrationsläger skulle skapas. Baserat på detta kunde utredare utforska komplexet virtuellt och avgöra om människor som arbetar i lägren verkligen inte visste vad som pågick, vilket tydligen är ett mycket vanligt försvar.

Enligt Jens Rommel, chef för federalkontoret som utreder nazistiska krigsförbrytare, ”Det har ofta varit fallet att misstänkta säger att de arbetade i Auschwitz men inte riktigt visste vad som pågick. Lagligt är frågan om avsikt: måste en misstänkt ha vetat att människor fördes till gaskamrarna eller skjutits? Denna modell är ett mycket bra och mycket modernt verktyg för utredningen eftersom det kan hjälpa till att svara på den frågan. ”

Verktyget användes i år i rättegången mot före detta SS-vakt Reinhold Hanning, som i juni slutligen dömdes för att vara delaktig i 170 000 mord i Auschwitz och dömdes till 5 års fängelse. Hanning är en av de få kvarvarande krigsförbrytare som fortfarande är vid liv som är kopplade till nazitiden, och med denna teknik hoppas man att den kommer att hjälpa dem att ställas inför rätta.

Arkiverat i allmänhet. Läs mer om Legal and Virtual Reality (VR).