Webbplatser som länkar till olagliga filer är lagliga i Spanien

Spain flag

Spanien flaggaNågon här som är ett fan av “musikbloggar”? Ja, de webbplatser som publicerar länkar till fildelningswebbplatser som Mega Upload eller Rapidshare för människor att ladda ner musik olagligt gratis. Nej, du behöver inte svara på frågan, men i framtiden ser det ut som om vi kommer att se mycket fler av dessa webbplatser – förutsatt att de webbansvariga beslutar att vara värd för dem i Spanien. Enligt de senaste rapporterna online är dessa länkar uppenbarligen lagliga i Spanien, enligt det senaste beslutet från en spansk domstol om upphovsrättsintrång.

Enligt den spanska lagen är webbplatser som länkar till webbplatser inte olagliga, medan webbplatser som är värd för det illegala materialet själva är olagliga. Musikrättighetsgruppen Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) fick reda på det hårda sättet när de försökte stämma en webbplats som innehöll länkar till sådana webbplatser.

Det här ser ut som en stor vinst för fildelningsgemenskapen och ett hårt slag för musik- och filmindustrin, men det finns inget som säger om Europeiska unionen kommer att ingripa (dess lagar kan användas för att få ner sådana webbplatser i Spanien) eller om Spanien kommer att anta nya lagar för att göra webbplatserna olagliga. Vi måste bara se hur det här spelar ut.

Filed in Web. Läs mer om Illegal, Law and Spain.