WebKit-webbläsare som hämtar Firefox (uppdaterad)

Browser share

Webbläsardelning

Medan Firefox har problem med att överträffa Internet Explorers marknadsandel i webbläsarkriget, ser det ut som att det har en annan konkurrent precis vid klackarna – webbläsare som kör WebKit-webbsidor, i form av Google Chrome och Apple Safari. Enligt den senaste statistiken från StatCounter leder Internet Explorer loppet med 43,87% av marknadsandelen, medan Firefox hamnar på andra plats med 29,29%. Chrome kommer på tredje plats med 19,36% och Safari fjärde med 5,01%. Men Chrome och Safari tillsammans (de är båda WebKit-webbläsare) utgör 24,37% – mindre än 5% från Firefox-positionen.

Att döma av webbläsarens tillväxt under det senaste året ser det ut som att WebKit växer mycket bra. Internet Explorer har minskat från 52,68% till 43,87% sedan i juli förra året. Under samma period sjönk Firefox något från 30,69% till 29,29% medan Chrome och Safari båda växte från 9,88% till 19,36% respektive 4,09% till 5,01%. I denna takt ser det ut som de WebKit-baserade webbläsarna, särskilt Chrome, är på väg att dominera marknaden.

Det finns ingen avgörande anledning att förklara varför Firefox-andelen inte har ökat, men vi kan säga att Googles tunga reklam för sin Chrome-webbläsare har varit ganska effektiv när det gäller att få fler användare, och det är också en av de senaste webbläsarna som har kommit in på marknaden, och som vi alla vet älskar människor att prova nya saker. Oavsett vilka webbläsare vi slutar använda, så länge de stöder modern teknik som HTML5, borde det verkligen inte vara ett problem. Vilka webbläsare använder du dagligen och varför föredrar du det?

Uppdaterad (13.47 PT): tidigare siffror var felaktiga – tack till Fire Rhino X för att du påpekade det.

Filed in Web. Läs mer om Chrome, Firefox, Internet, Internet Explorer, marknadsandel, Safari, webbläsare och webbkit.