YouTube-videor visas nu i WebM

YouTube WebM

YouTube WebMPå den officiella YouTube-bloggen har Google meddelat att den populära videostreamingtjänsten kommer att anta WebM-formatet för alla sina videor i framtiden. Jämförelse av olika videoformat med nätadaptrar och eluttag, YouTube strävar efter att skapa ett format som passar alla standarder genom att anta WebM. I framtiden betyder det att videor som spelas på olika enheter kommer att strömmas i samma format.

Det betyder att folk inte behöver ladda ner en hel massa olika codecs eller plugins när de använder olika webbläsare för att titta på videor på YouTube. Detta borde också innebära att mobila enheter som smartphones kan komma åt samma innehåll som stationära datorer så det finns inget mer behov av att skapa mobiloptimerat innehåll.

YouTube har redan startat omkodningsprocessen och konverterat alla nyligen uppladdade videor till WebM. För närvarande har bara 30% av videoklippen konverterats, vilket kanske inte verkar vara mycket, men tydligen utgör det 99% av de videor vi tittar på idag. När servrarna inte är så upptagna kommer de också att konvertera alla gamla videor till det här nya formatet.

YouTube kommer fortfarande att stödja H.264 så användare av webbläsare och enheter som inte har problem med att spela YouTube-videor behöver inte oroa sig, men vem vet hur länge?

Filed in Videos (web)> Web. Läs mer om Video, Webm och YouTube.